Iedereen nog een heel gelukkig jaar toegewenst! Dat mag van mij ook half januari nog, wat zou er bovendien op tegen zijn elkaar elke dag het beste te wensen? Het jaar is weer begonnen en in politieke zin wat mij betreft op een goede manier. Afgelopen  woensdag bespraken we in de gemeenteraadscommissie het nieuwe duurzaamheidsprogramma voor de komende vier jaar. En hè hè, het begint ergens op te lijken met duurzaamheid in Hilversum! Mijn complimenten aan wethouder Nicolien van Vroonhoven, ik ben blij dat duurzaamheidsinitiatieven niet meer voornamelijk vanuit de raad hoeven te komen.

In 2010, toen ik net in de gemeenteraad van Hilversum begon, was duurzaamheid een onderwerp dat ergens helemaal onderaan de prioriteitenladder van de gemeenteraad bungelde. Ik ben toen samen met Jan de Wit van de Christenunie begonnen met het organiseren van een paar bijeenkomsten voor de raad. “Duurzaamheid, wat is dat nou eigenlijk, waarom is dat belangrijk, wat kun je doen als gemeente?” Het werden een paar leuke goed bezochte bijeenkomsten en samen nog weer met Peter Hermans van de PvdA die ook iets met duurzaamheid had, hebben we toen een voorstel gemaakt. Dat initiatiefvoorstel “Hilversum, klimaatneutraal 2050” is vervolgens eind 2010 unaniem door de gemeenteraad aangenomen. En vanaf die tijd is duurzaamheid gestegen in prioriteit!

In “Hilversum, klimaatneutraal 2050” hebben we een visie opgenomen en een paar doelen voor de kortere termijn. Belangrijk daarin vonden we dat de gemeente ook zelf aan de bak zou gaan, door als gemeentelijke organisatie klimaatneutraal te worden in 2020. Immers, als je zelf het goede voorbeeld geeft, ben je geloofwaardig, want je vraagt ook wat van je Hilversumse samenleving. Ik ben blij dat we dat zo hebben gedaan, nu na de succesvolle top in Parijs over het klimaatakkoord, is immers de urgentie van klimaatbeleid wel helder. We moeten minder CO2 uitstoten en daar kan een gemeente veel aan doen!

Zo hebben we met wat we zijn gaan noemen de vier duurzaamheidsmusketiers, later sloot Arno Scheepers van de VVD erbij aan, veel voorstellen vanuit de gemeenteraad gedaan met elkaar die tot beleid zijn geworden. Belangrijk resultaat vind ik ook het duurzaamheidsfonds, van ondertussen 1 miljoen euro, waarmee particulieren met een hele goedkope lening energiebesparing in hun huis kunnen voorfinancieren. Immers, energiebesparen is ook geld besparen en doordat particulieren de lening aflossen en we die aflossing in het duurzaamheidsfonds laten, kunnen iedere keer weer nieuwe leningen worden uitgegeven. Met weer nieuwe besparingen, etc.

Het programma ‘Duurzaam Hilversum, 2015-2020”, dat we ongetwijfeld met grote meerderheid gaan aannemen in de gemeenteraad van 27 januari, is het tweede uitvoeringsprogramma op de visie “Hilversum, klimaatneutraal 2050”. Het heeft ambitie, er zit een voorstel in voor nog een duurzaamheidsfonds met een miljoen euro (nu voor verduurzamen scholen en ander publiek vastgoed), er zijn extra maatregelen uitgetrokken om de particuliere woningvoorraad versneld te verduurzamen. Dat laatste is belangrijk, want daar ligt nog een groot energiebesparingspotentieel, denk maar aan al die jaren ’10 en ’30 – woningen die Hilversum kent, terwijl het heel lastig is dat potentieel aan te boren. 

GroenLinks heeft drie ambities aangegeven voor het tweede uitvoeringsprogramma richting klimaatneutraal Hilversum. Absoluut vasthouden aan je voorbeeldfunctie, dus de gemeente moet zelf echt zorgen klimaatneutraal te zijn in 2020. Ten tweede, zorg daarbinnen dat je het grote gele raadhuis dat iedereen kent als icoon van de architect Dudok, dat je dit oude monumentale gebouw in 2020 energieneutraal hebt. Als icoon van wat er kan en van je voorbeeldfunctie. En tot slot, zeker na het klimaatakkoord van Parijs, zorg voor een extra impuls voor energiebesparing in de particuliere woningvoorraad. 

Ze zitten er goed in, onze GroenLinks duurzaamheidsambities, in het nieuwe duurzaamheidsprogramma! Wat ik nog mooi zou vinden is meer inzet op een energieneutraal monumentaal raadhuis van Dudok in 2020. Daarvoor zal nog iets meer moeten gebeuren dan het leggen van zonnepanelen op het raadhuis, hoe goed ook. Maar verder, alle lof voor Nicolien van Vroonhoven die met steun van GroenLinks met een ambitieus nieuw duurzaamheidsprogramma is gekomen. En nu vasthouden en zorgen voor een goede uitvoering! GroenLinks gaat haar met volle kracht helpen!