Hoe het begon
De bestemming van het landgoed blijft “maatschappelijk-medisch”, zoals dat in de oorsprong van Zonnestraal ook het geval was. De besmettelijke ziekte tuberculose, die met slechte werkomstandigheden in verband werd gebracht, greep begin vorige eeuw om zich heen. Als een arbeider tuberculose kreeg, betekende dat een sociale en economische tragedie voor het gezin en de maatschappij. Een inkomstenbron om de aan tbc-lijdende arbeiders te helpen vormde de verkoop van de koperen stelen, een afvalproduct in de diamantindustrie. In 1905 werd de Stichting Diamantbewerkers Koperen Stelen Fonds (KSF) “Nieuwe Levenskracht” hiervoor opgericht. Janvan Zutphen was de drijvende kracht achter de oprichting van Zonnestraal. Het KSF kocht in 1919 een landgoed van 116 hectaren aan in Hilversum voor de stichting van een zelfvoorzienende arbeids- en nazorgkolonie voor tbc-patiënten. De Vereniging Zonnestraal kreeg van het KSF het gebied in eeuwigdurend bruikleen om de arbeids- en nazorgkolonie Zonnestraal te stichten. 

Nu een plek om (van) te genieten
De tijd staat niet stil, en de ziekte TBC komt in Nederland niet vaak meer voor, en diverse gebouwen hebben een andere (zorg)bestemming gekregen. 

De huidige horeca, brasserie Zonnestraal, is al ruim drie jaar in het Dresselhuyspaviljoen actief zonder de verplichte exploitatievergunning en alcoholwetvergunning. De gemeente gedoogt dit ’omdat er uitzicht is op legalisatie’. GroenLinks steunde het amendement om horeca mogelijk te maken, al is het wel in beperkte mate. Immers, de druk van recreanten op dit kleine stukje natuur is groot.

Openluchttheater

In het gebied rondom Zonnestraal is een bestaand openluchttheater aanwezig. En dat is een prachtige plek om te genieten van cultuuruitingen, zoals het succesvolle Bosjesfestival. Eén van de vragen die beantwoord moet worden is of daar evenementen mogen plaatsvinden, en zo ja, hoe vaak, voor hoeveel mensen. GroenLinks heeft een voorstel ingediend dat steun kreeg van de gehele gemeenteraad: leg criteria vast voor toekomstige evenementen van bescheiden omvang, passend bij het landgoed. GroenLinks stelt dat er een zorgvuldige balans moet zijn tussen de kwetsbare natuur op landgoed Zonnestraal en de wens om het openluchttheater te gebruiken zoals het bedoeld is. Vandaar dat wij willen dat de gemeente een maxima stelt aan het aantal evenementen, hun duur, het geluid- en lichtniveau, het tijdstip op de dag en het aantal bezoekers. Daarnaast moet het bostheater ook beschikbaar zijn voor educatieve doeleinden voor scholen. Het uitgangspunt voor dat zogeheten locatieprofiel is wat GroenLinks betreft: “De natuur is de baas”.

De gemeente heeft de eigenaren de opdracht gegeven om met bewoners en vertegenwoordigers van instellingen in gesprek te gaan. Zo wordt samen het vastgestelde gebiedskader opgesteld, waarna de toekomstvisie Zonnestraal via het college aan geboden zal worden aan de raad. Naar verwachting zal dat rond de zomer 2024 zijn.

Marleen Remmers