In de Gooi en Eemlander van 14 januari 2022 lazen wij dat de gemeente Hilversum ontheffing bij de provincie had aangevraagd voor het vangen van kauwen. De kauwtjes zouden na de vangst gedood worden. De achterliggende reden hiervoor zou zijn “het belang van de volksgezondheid en openbare veiligheid”. “Ze slapen in de bomen op de Groest en poepen daar ook”. “De ontlasting wordt door passanten onder de schoenen meegenomen naar diverse winkels”. Vreemde argumenten vindt GroenLinks, omdat kauwtjes zich daarin niet onderscheiden van andere vogels. In plaats van dat de gemeente dankbaar is dat de kauwtjes ons eetbare afval opruimen, moesten ze dood. 

De kauwtjes zouden te slim zijn en eetbaar afval uit de vuilcontainers halen. Daarmee was direct duidelijk dat de mens zelf schuldig is aan de overlast. Vijf organisaties op het gebied van dierenwelzijn hadden bezwaar gemaakt tegen de verleende ontheffing. Ze wijten de overlast aan de gebrekkige afvalinzameling. Het college gaat nu in overleg met de dierenwelzijnsorganisaties, omwonenden en de Horeca.

Benieuwd naar de ideeën van GroenLinks over natuur, groen en dierenwelzijn? Bekijk dan ons verkiezingsprogramma voor 2022.

Lees onze vragen en het bericht van de gemeente hieronder: