In 2021 was het thema van Internationale Vrouwendag: ‘Invloed met Impact’. Een thema dat positiviteit uitstraalt. Vrouwen spelen daarin een sleutelrol en positiviteit is het sleutelwoord: samen kunnen wij de verharding in onze maatschappij tegengaan door op een positieve manier in te steken op al die maatschappelijke problemen die op ons bordje liggen.

Maar ook het aansnijden van onderwerpen die specifiek vrouwen betreft zoals het taboe doorbreken van huiselijk geweld, meer vrouwen in de politiek, een gelijkwaardige positie behalen voor meisjes en vrouwen in onze maatschappij, de waardering voor de diverse culturen die ons land rijk is en ga zo maar door. Niet in problemen denken, maar in kansen, uitdagingen en mogelijkheden.

Met dat thema gingen wij op 9 maart aan de slag met iedereen die onze uitnodiging had aanvaard. Uiteraard was dat via het digitale kanaal. Ongeveer 30 mensen hadden zich aangemeld en waren aanwezig, en wij waren zeer verheugd dat er niet alleen vrouwen op onze uitnodiging waren afgekomen, maar ook mannen.

Onder leiding van Liesbeth Tettero, trainer en GroenLinks lid, nam zij ons mee met ervaringen van vrouwelijke raadsleden, liet ons aansprekende voorbeelden zien, en hield ons voor vooral wat vaker onze schouders op te halen. Zij interviewde Noah van Dansik, GroenLinks raadslid & jong in Oostzaan, en Marleen Remmers, wat ouder en fractievoorzitter van GroenLinks in Hilversum.

Er is niet één beste manier om invloed met impact te krijgen. Er is alleen jouw eigen manier. Wat je daarvoor nodig hebt? De bereidheid en energie om te investeren in je lokale omgeving, het geduld dat je moet opbrengen omdat het soms lang duurt voordat je resultaten ziet en je in (lokale) politiek altijd compromissen moet sluiten. Een niet al te kwetsbaar ego is ook handig: in het politieke debat wordt niet altijd rekening gehouden met fijngevoeligheden.

De snelste manier om invloed met impact te krijgen? Dat is volgens mij door je stem te laten horen in de gemeenteraad. Daar worden grote (en kleinere) beslissingen genomen over de toekomst van Hilversum en haar bewoners. Het aantal vrouwen in de Hilversumse gemeenteraad is 13 van de 37 leden, dat is 35 %. In de 2e Kamer stijgt het aantal vrouwen na de verkiezingen van vorige week van 47 naar 59, dat is 39 %. Bij de verkiezingen heeft de actie “Stem op een Vrouw” gewerkt. En dat is volledig terecht. Waarom zou niet minstens 50 % van de raad en Tweede Kamer vrouw zijn?

En dat brengt ons op een opgave in Hilversum. Onze huidige fractie bestaat uit één vrouw en vier mannen. Desalniettemin een fijne, samenwerkende fractie. Maar, vrouwen uit Hilversum, waar zijn jullie? De toekomst van Hilversum is echt te belangrijk om te eenzijdig door mannen te worden bepaald.

Kom op, haal je schouders op, kweek eelt, en denk eens na over je beschikbaar stellen als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Wil je aanschuiven (digitaal) om eens te horen hoe wij vergaderen? Wil je eens spreken met een huidig raadslid? Je bent van harte welkom!

Marileen Fabels, Marleen Remmers