Gedurende 2021 hebben alle vergaderingen, met uitzondering van de besloten vergaderingen, digitaal plaatsgevonden. Er waren 80 commissievergaderingen en 16 raadsvergaderingen. Zoals we allemaal weten, houden Hilversumse raadsleden van lang vergaderen. Dus menigeen uit de fractie heeft vele avonden al zoomend doorgebracht. Gelukkig hebben we allemaal geleerd om te gaan met digitaal vergaderen, hoewel het onderlinge contact tussen raadsleden, en de afstemming over moties of amendementen daardoor moeizamer verloopt. De raadsvoorstellen die in de gemeenteraad werden behandeld werden vergezeld van ongeveer 200 amendementen en 200 moties (in een amendement probeert een partij iets te wijzigen, met een motie roept een partij het college op tot actie).
De raadsvoorstellen gingen voor een groot deel over stedelijke ontwikkelingen: het Stationsgebied, het Arenapark, 1221, bruisend hart; allerlei ontwikkelingen waarachter de vraag ligt: hoeveel woningen willen we bouwen voor hoeveel Hilversummers? De vraag waar hoogbouw mogelijk is komt in elk discussie terug, inclusief de vraag hoe we om moeten gaan met toenemende parkeer- en verkeersdruk als gevolg van het groeiende aantal inwoners. In april 2021 werd de Mobiliteitsvisie behandeld. Met veel van de voorgestelde maatregelen kon GroenLinks instemmen. Het voorstel van het college om een weg of tunnel over of onder de hei te gaan onderzoek kon niet (en zal nooit) op onze instemming kunnen rekenen.
Ook gingen veel voorstellen over de gevolgen van de coronapandemie; hoe kan de lokale overheid steun bieden aan ondernemers die zwaar getroffen zijn door de pandemie? Maar niet alleen ondernemers; ook burgers moeten op onze blijvende steun kunnen rekenen. We hebben gepleit voor reparatie van een ruim minimabeleid en verbetering in de schuldhulpverlening. De stijgende uitgaven in het kader van de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling en de Jeugdwet waren regelmatig onderwerp van gesprek. In onze raad zijn wij het met elkaar eens dat snelle en adequate hulp gegeven moet blijven worden aan inwoners die dat nodig hebben. Gelukkig heeft de landelijke lobby om meer budget te ontvangen voor de uitvoering van de Jeugdwet, succes opgeleverd in die zin dat er meer Rijksbudget is toegekend. Dat is helaas geen structureel budget; het nieuwe kabinet zal daar uitspraken over gaan doen.
In april werd onze burgemeester Pieter Broertjes ziek en hij was tot september uit de running. Eenmaal teruggekomen maakte hij zijn besluit kenbaar om in februari 2022 te willen stoppen. De raad ging op zoek naar een nieuwe burgemeester. Bij dit proces is de Commissaris van de Koning leidend. Een vertrouwenscommissie is gevormd, er kwamen sollicitatiegesprekken, en in de raadsvergadering van december koos de raad voor de nieuwe burgemeester; dhr. Gerhard van den Top.
Alle voorstellen die behandeld zijn in commissies en raad zijn door ons als fractie voorbereid. Bijna elke maandagavond hebben wij daarover vooroverleg gevoerd. Rond de zomer hebben we met elkaar in levenden lijve vergaderd. Het was fijn om elkaar weer te zien, maar als gevolg van oplopende besmettingscijfers hebben we dat weer vrij snel teruggedraaid. Ondanks alle belemmeringen van het digitaal vergaderen waren onze vergaderingen constructief én, niet onbelangrijk, in een prettige sfeer. We kennen elkaar ondertussen goed, vullen elkaar aan, en scherpen ons af en toe aan elkaar. Met enige regelmaat haakten GroenLinksers bij onze fractievergaderingen aan, soms met een schuin oog op de komende verkiezingen. Dat leidde tot de benoeming van commissieleden Jim Verhoef en Sebastiaan Hexspoor. U komt ze beide ook weer tegen op onze kieslijst.
De samenwerking in de coalitie (met Hart voor Hilversum, D66 en de VVD) verliep beter dan in de voorgaande jaren. Omdat we ondertussen weten dat we het niet altijd met elkaar eens zijn, is het van belang dat woordvoerders elkaar tijdig opzoeken, zodat we met elkaar na kunnen denken over amendementen en moties; die maken de voorstellen van het college uiteindelijk beter.
Ondanks alles wat in 2021 goed is gegaan, missen we als raadsleden de contacten met inwoners en instellingen uit Hilversum zeer. Ook de debatten die wij graag organiseren over actuele thema’s konden niet plaatsvinden. We realiseren ons goed dat onze taak als raadslid controlerend en kaderstellend is, richting het college. Maar bij het nemen van alle raadsbesluiten laten we ons graag voeden door inwoners en instellingen die bij het te nemen besluit betrokken zijn. We hopen dat het contact in 2022 weer meer in levenden lijve kan plaatsvinden.
Net als veel inwoners hebben wij ook bij vlagen last van het gebrek aan perspectief; hoe komen we uit deze pandemie, wat is straks het nieuwe normaal? Des te trotser ben ik op alle leden van de fractie van GroenLinks; we waren een hecht team en werkten met plezier samen. Onze wethouder, Bart Heller, was altijd aanwezig bij de fractievergaderingen. Ook voor hem zijn het vreemde tijden; na zijn benoeming tot wethouder in mei 2020 is er nooit meer een reguliere, fysieke raadsvergadering geweest; een aantal raadsleden heeft hij enkel digitaal meegemaakt.
Het 1e kwartaal van 2022 zal in het teken staan van de laatste bestuursperiode van dit college, en voorbereidingen op de verkiezingen. Het is inspirerend om ook weer vooruit te kijken; met een verkiezingsprogramma en een kandidatenlijst waar uitstekend mee te werken is. Op de inzet van onze (kandidaat)raadsleden kunt u blijven rekenen; onze idealen om Hilversum socialer, duurzamer en eerlijker te maken inspireren ons om ons daarvoor blijvend in te zetten.