Een energierekening van 20 euro per maand, dat spreekt tot de verbeelding. Sander en Fleur kregen dit voor elkaar, dankzij een flinke verbouwing van hun charmante jaren ’30 huis in Hilversum Zuid. Ze maakten een technisch goed plan, maakten handig gebruik van duurzaamheidsleningen en staken bovendien ook zelf de handen flink uit de mouwen. De bezoekers van de GroenLinks Buurtentour over duurzaamheid hingen aan hun lippen, op 31 januari.

Door Laurens Hessels

Het was een geanimeerde en gevarieerde avond, in buurthuis de Kleine Lelie (Hilversum Zuid). De vraag hoe je je huist goed isoleert en aansluit op duurzame energiebronnen, leeft bij velen.

Jacqueline van Oostveen mocht aftrappen, een betrokken buurtbewoner die zich inzet voor sociale duurzaamheid. Zij pleit voor een gevarieerd en flexibel woningaanbod om bewoners langer aan de buurt te binden. Want meer continuïteit zorgt ook voor meer betrokkenheid. Een Utrechts initiatief genaamd Place2BU geldt als een inspirerend voorbeeld. Een plek waar ‘dragers’ en ‘vragers’ samenwonen, met uiteenlopende leeftijden, levensstijlen en behoeften.

De tweede spreker was Erik de Lange, energiecoach bij HilverZon. Hij gaf een heldere uiteenzetting van de vele mogelijkheden om oude woningen te isoleren: vloer, dak, muren en ramen. Een kwestie die bij veel mensen speelt in deze buurt met veel huizen uit de jaren ’30. Daarnaast natuurlijk voorlichting over zonnepanelen en een aantal tips voor laaghangend fruit, zoals het plaatsen van isolatieplaten op het dakje van je erker en het plakken van radiatorfolie. De zaal bestookte Erik met vragen over technische details, waar hij vakkundig op antwoordde. Het aanbod van een gratis energieconsult zal door veel aanwezigen worden aangegrepen!

Fleur en Sander sloten de avond af met hun gloedvolle betoog over het verduurzamen van je eigen huis. Ze hebben zo’n project in de afgelopen tien jaar al in twee Hilversumse woningen uitgevoerd, en zijn dus echte ervaringsdeskundigen. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk op het publiek, mede dankzij de foto’s en persoonlijke anekdotes. De kosten-baten analyse op hun laatste slide was zeer positief: met een investering van zo’n 35 duizend euro kun je ‘van het gas af’ en je energierekening (op termijn) naar bijna nul reduceren. Een aanpak zoals dit stel vraagt echter ook een behoorlijke tijdsinvestering van jezelf. Wie alles uitbesteedt aan professionals zal een stuk duurder uit zijn.