Met 2 kersverse wethouders (wethouder Kalk op financiën en wethouder Göbbels op ruimtelijke ordening en P&O) en een binnenkort vertrekkende wethouder Scheepers (die burgemeester wordt in de gemeente Voorne aan Zee) was het af en toe even wennen aan die nieuwe rol: zowel de PvdA als Democraten Hilversum zat in de oppositie, en nu verdedigen zij de voorjaarsnota als coalitiepartij. En Hart voor Hilversum, de partij waarmee we twee jaar geleden intensief hebben gesproken om te komen tot het coalitieakkoord, is oppositiepartij geworden.
En met al die wisselingen is er ook nog sprake van financiële onzekerheden. Partijen in Den Haag zijn nog bezig met het formeren van een kabinet, en het is op dit moment niet duidelijk wat dat betekent voor de hoogte van de Algemene Uitkering; de grootste inkomstenbron van de gemeente. Nadat de voorjaarsnota was opgesteld ontving de gemeente de meicirculaire van het Rijk, waaruit bleek dat de financiële er iets slechter voor zouden komen te staan dan het college had gedacht.
Alles bij elkaar genomen stelt het college voor om bezuinigingen te gaan vinden voor kalenderjaar 2025 en verder. Ondanks onze uitstekende financiële positie is het nodig om inkomsten en uitgaven meer met elkaar in balans te brengen. En bezuinigingen vinden we allemaal lastig; we willen bouwen, voorzieningen op peil en de toegang tot gemeentelijke hulp drempelloos houden, en we vinden dat we – als gemeente en als inwoners - onze bijdrage moeten leveren aan het duurzamer maken van Hilversum.
En hebben we nieuwe plannen: we willen heel graag dat de gemeente meer aandacht besteed aan internationale vrouwendag; daar is een (beperkt) budget voor nodig, maar nog veel te winnen. En Sebastiaan Hexspoor diende als voorzitter van de werkgroep opkomstbevordering een amendement in om budget vrij te maken om activiteiten te ontplooien om de opkomst bij verkiezingen te verhogen. Al langer spreken we in de gemeenteraad over de noodzaak om keuzes te maken. Voordat de begroting van 2025 aan de gemeenteraad gepresenteerd zal worden zal het college met opties komen, zo zei zij toe.
Gezocht zal worden in drie richtingen: binnen de ambities van de coalitie, binnen de totale begroting, en in verhoging van de woonlasten. Van de verhoging van de woonlasten (OZB) wordt natuurlijk niemand echt enthousiast. Tegelijkertijd zijn de inkomsten uit OZB voor de gemeente een manier om voorzieningen voor Hilversummers in stand te houden.
Groenlinks pleitte voor het heroverwegen van de indexatie aan gesubsidieerde instellingen. Het college stelt voor om een index van 2,8 % aan te houden, maar bij een aantal instellingen zal dat betekenen dat er bezuinigd moet gaan worden. En hoe verstandig is dat, om op basisvoorzieningen zoals de bibliotheek of op onze welzijnsinstelling te bezuinigen? We komen hierop terug!
Bij de behandeling van de voorjaarsnota hebben alle partijen samen een groot aantal amendementen en moties ingediend; op punten willen partijen andere keuzes van het college zien. 20 moties en amendementen die in de dagen voorafgaand aan de raadsvergadering zijn ingediend. GL heeft gepleit voor meer terughoudendheid bij het opstellen van wijzigingsvoorstellen daarin van ons als raadsleden; het is (bijna) ondoenlijk om samen met de fractie alle moties en amendementen grondig te beoordelen en tot goede raadsbesluiten te komen. Als we als raad meer samenwerken, kunnen we naar onze mening volstaan met minder wijzigingsvoorstellen.
We gaan ervan uit dat de nieuwe leden van het college samen met oudgedienden Bart Heller (GL) en Gerben van Voorden (CDA) de zomer goed benutten om te komen tot voorstellen om Hilversum de fijne stad te laten zijn die zij nu is. Op 26 juni wordt Floris Voorink (VVD) benoemd als opvolger van wethouder Scheepers. Daarmee is het college weer op volle sterkte en gaan zij aan de slag om Hilversum om het coalitie-akkoord inclusief de toevoegingen van de PvdA en Democraten Hilversum, voortvarend uit te voeren.
Namens de fractie, Marleen Remmers