Te Brömmelstroet is hoogleraar “Urban Mobility Futures” aan de Universiteit van Amsterdam. Op social media staat hij -zelfverklaard- bekend als “de fietsprofessor”. In zijn bijdragen maakt hij op prikkelende manier duidelijk dat de manier waarop wij ons in de auto verplaatsen een ramp is voor ons gebruik van de openbare ruimte. 

De manier waarop wij naar mobiliteit kijken is volgens Te Brömmelstroet scheef gegroeid toen de auto 100 jaar geleden op grote schaal op straat verscheen. Om die hoeveelheden goed en veilig te laten doorstromen zijn we voor de auto aparte wegen gaan maken. Vervolgens hebben we een “taal” en “denkframe” ontwikkelt waardoor we naar mobiliteit zijn gaan kijken als “probleem”. Doorstroming, knooppunten, verkeersinfarct, opstopping, by-pass. Termen die we gebruiken om vervolgens naar oplossingen te grijpen als extra asfalt en minder ruimte voor fiets- en voetganger.

Te Brömmelstroet pleit ervoor om radicaal te breken met het praten over een visie op mobiliteit. In plaats daarvan zou het moeten gaan over de visie op de openbare ruimte. De openbare ruimte is namelijk niet alleen voor verkeer. De straat is ook voor verblijven, spelen, ontmoeten, klimaatadaptaties, ruimte voor groen.

Om de discussie los te trekken van negatieve frames als autoluw, autovrij pleit Te Brömmelstroet voor frames die geen negatieve lading hebben. Zo gaf hij bijvoorbeeld de suggestie om als norm op te nemen dat alle  kinderen in een gemeente vanaf 8 jaar zelfstandig naar school zouden moeten kunnen. Dat zorgt voor een compleet ander gesprek dan de verhitte discussies over “autootje pesten” wanneer er een 30km zone wordt ingesteld.

Ik werd geïnspireerd door zijn betoog om met een andere bril naar de openbare ruimte te kijken. Natuurlijk zijn we hier in Hilversum blij dat het STOMP-principe (eerst Stappen, dan Trappen, Openbaar Vervoer, Mobility as a service en als laatste de Particulier auto) stevig verankerd is in de beleidsstukken. Maar verkeer is inderdaad maar een van de thema’s in de openbare ruimte. Gaan we mee aan de slag!

En zoek Te Brömmelstroet maar eens op op internet en de socials. Inspirerend!