“Jong geleerd…..
bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2022 was de opkomst 51 %. Gelukkig was de opkomst in november 2023 bij de landelijke verkiezingen hoger: 78 % . Tegelijkertijd vind ik de opkomst onbegrijpelijk laag: hoe kun je niet je stem laten horen over ontwikkelingen in het land of in je eigen stad? Als gemeenteraad maken we ons daar collectief zorgen over, en proberen we maatregelen te nemen om de opkomst te verhogen. Er is een werkgroep van raadsleden, er is een kinderraad, en alle politieke partijen organiseren thema-avonden, lopen zich het vuur uit de sloffen bij het huis-aan-huizen, alles in de hoop op stemmers hun stem te laten horen. En vanuit het idee “jong geleerd is oud gedaan” zijn raadsleden ook actief op basisscholen (groep 8).
Ik was uitgenodigd (en vereerd) om te komen praten met leerlingen van groep 8. Het was een genot om zoveel jongeren op raadszetels te zien zitten en super gemotiveerd hun voorstellen te zien presenteren. Wat een talenten! Hieronder een verslag van de ochtend zoals dat in de Gooi & Eemlander stond. En nu maar hopen dat er een zaadje is gepland….”
Nieuw park of toch een skatebaan? Basisscholieren bouwen nieuwe stad in Hilversumse raadzaal
HILVERSUM - Leerlingen uit groep 8 van OBS Lorentzschool voelden dinsdag heel even hoe het is om politicus te zijn. In de Hilversumse raadzaal hadden zij de taak om een nieuwe stad te bouwen. Dit gebeurde met het Democracity-programma van Prodemos, dat kinderen op een speelse manier kennis wil laten maken met democratie.
De leerlingen vormden in groepjes een eigen politieke partij en stelden vragen aan een raadslid. Elke groep bedacht een eigen partij met partijnaam, eigen speerpunten en een slogan. Zo was de Partij Tegen Onrecht gericht op gelijkheid en kansen voor iedere inwoner terwijl de Partij Stop Klimaat gericht op een duurzame, groene stad en zich inzette voor meer speeltuinen.
Daarna moesten de leerlingen samen beslissingen nemen. Kiezen we voor een nieuw park of wordt er toch een skatebaan gebouwd? Is een brandweerkazerne belangrijker dan een hogeschool? Het democratische proces bood ook ruimte om elkaar kritische vragen te stellen en elkaar te overtuigen waarom er voor een bepaald gebouw of voorziening juist wel of geen plek in de stad zou zijn.
Na twee uur intensief samenwerken lag er een plattegrond van de nieuwe stad. Tot slot stelden de leerlingen vragen aan raadslid en fractievoorzitter van GroenLinks; Marleen Remmers. Van ‘wat is links?’ tot ‘… Maar GroenLinks is toch één partij met de PvdA, hoe zit dat?’. Ze kregen overal antwoord op. Met deze leerzame ervaring konden de leerlingen weer terug naar school, met een beter begrip van hoe de democratie werkt en welke afwegingen gemaakt moeten worden bij het besturen van een gemeente.