Na de zomer zijn we met een mooie groep vrijwilligers weer gaan huis-aan-huizen. Ditmaal in Kerkelanden, waar sinds het nieuwe jaar het project Kerkelanden op de Kaart loopt. Met dit project proberen we meer inzicht te krijgen van onze wijk waar de afgelopen verkiezingen zo weinig mensen op ons hebben gestemd. Wat speelt er in deze wijk, wat leeft er en wat maakt dat PVV hier de afgelopen verkiezingen de grootste partij werd. De feedback uit de wijk is o.a. ingebracht in het GL-PvdA buurtcomité Kerkelanden. Dit comité is een van de concrete resultaten van het project Kerkelanden op de Kaart. Natuurlijk zijn ook beide fracties op de hoogte gebracht zodat zij deze kennis weer kunnen gebruiken voor het werk in de gemeenteraad.

Op de koffie
De hartelijkheid was alsnog heerlijk en Sara en Ingrid zijn bij twee huizen zelfs op de koffie uitgenodigd om daar de problemen en het leven in de wijk te bespreken. In het eerste huis woonde een echtpaar van boven de 90 die al sinds de jaren ’70 in Kerkelanden wonen. Ze hadden de woning met traplift ingericht, zodat ze er nog konden blijven wonen. Zij ging nog elke week naar de yoga, hij was blij dat hij zijn verhalen over vroeger op de grote vaart kon vertellen. In het tweede huis woonde een echtpaar met kleine kinderen die weer hele andere verhalen hadden. Zo hadden ze zorgen over de stadsverwarming die zou komen en zien ze hun buurt als oefentraject waarbij zij als inwoners alle lasten zullen dragen. Echte inspraak vonden ze niet echt.

Het ombudsteam
In een ander huis was de bewoner juist slecht ter been en op hogere leeftijd, dit was voor hem juist een reden om uit huis te willen. Helaas was het echtpaar afgewezen voor een woning. Een lid van het ombudsteam is voor deze man in gesprek gegaan met de alliantie en het bleek dat het eerdere proces onjuist was gegaan en dat na de juiste aanpak het echtpaar toch in aanmerking komt voor een nieuwe en passende woning. Een mooi succes van het ombudsteam.

Andere issues, elkaar groeten en de auto
De meeste bewoners gaven aan dat de wijk Kerkelanden een erg fijne plek is om te wonen. En tegelijk spelen er ook andere issues. Een van de dingen die speelde was de vermindering van sociale cohesie in de buurt, het Kerkelandenfeest wordt gemist en elkaar groeten is ook niet altijd de standaard meer. Ook speelde ook hier het parkeerprobleem. De woningen zijn gemaakt met 1 parkeerplek voor de deur, maar voor de tweede auto was geen plek en voor beide banen is een auto echt een noodzaak. Ook had men de auto nodig om naar de stad te gaan omdat de bus te duur is geworden met het gezin. Mobiliteit kwam ook ter sprake bij de Kloosterlaan waar men soms te hard rijdt of het wandelpad waarop gefietst wordt.

Ook de toewijzing van sociale huurwoningen werd besproken, hoe kan het dat de hulp bij het UWV gelijk is voor mensen die 30 jaar belasting betalen en mensen die net het land in komen. Ook hier gingen we het gesprek aan en was de conclusie dat de bewoner anders naar GroenLinks/PvdA aankijkt na het prettige gesprek. En dit is wat er bij veel gesprekken werd gezegd.

Buurtcampagne
Na aanleiding van de gesprekken van het buurtcomité en het huis-aan-huizen van 21 september is besloten om nog vaker de wijk in te gaan, te beginnen bij Kerkelanden. We doen dit in het project Buurtcampagne en gaan in de maanden november, december en januari in totaal nog 7 keer de wijk in. Met deze campagne willen we bouwen aan het vertrouwen in onze beide partijen. 

Doe je mee? Neem contact op met Willemijn of Sara.