GroenLinks Hilversum heeft schriftelijke vragen gesteld over de bevoegdheden die het college heeft inzake de invulling van het KRO-eiland. Fractielid Frank Kool ontdekte dat op het KRO-eiland geen doorsnee bestemmingsplan van toepassing is, maar een wijzigingsplan. Dit wijzigingsplan is door het college vastgesteld ten behoeve van het bouwplan “Estate of the art”. Het huidige bouwplan lijkt daar echter van geen kanten op.
In het bestemmingsplan Utrechtseweg (versie 2001) was het toenmalige college met het oog op de gewenste herontwikkeling van het KRO-eiland een wijzigingsbevoegdheid toegekend. Op 1 juli 2008 trad echter de nieuwe WRO inwerking. Eén van de consequenties was dat gemeentes hun planologisch kader voor 31 juli 2013 op peil moesten brengen. Het KRO-eiland is door het vorige college echter buiten de verplichte actualisatie van het nieuwe bestemmingsplan Utrechtseweg gehouden. Wel heeft het college daar voor in de plaats een wijzigingsplan vastgesteld. Onduidelijk is waarom voor deze ongebruikelijke vorm gekozen is? Wat beoogde het college daarmee?
In het overgangsrecht is bepaald dat indien een wijzigings- of uitwerkingsplan voor 1 juli 2009 ter inzage is gelegd de oude WRO van toepassing blijft. Een consequentie daarvan is dat de gemeente geen leges mag heffen, omdat het oorspronkelijke bestemmingsplan waarop het wijzigingsplan is gebaseerd ouder is dan 10 jaar. Het wijzigingsplan werd vastgesteld op 26 november 2008. Onduidelijk is hoe het kostenverhaal is geregeld?
Grootste onduidelijkheid betreft echter hoe het college straks met haar wijzigingsbevoegdheid omgaat? Hebben omwonenden/belanghebbend straks nog wel invloed op de vorm en inhoud van het bouwplan? Wat zijn straks hun bezwaar en beroepsmogelijkheden? Heeft de gemeenteraad er nog wel iets over te zeggen? Welke eisen laat het college varen? GroenLinks vindt het van belang dat hier duidelijkheid overkomt.