Het centrum van Hilversum. Heeft u er een mening over? GroenLinks wel en daarom namen we in 2012 het initiatief om te komen tot een centrumvisie. Immers, er zijn legio zaken die beter kunnen aan het centrum. De leegstand, de versnippering van (het aanbod van) horeca en detailhandel en het weinig vindbare en beleefbare cultuuraanbod. Het centrum is weinig ruimtelijk aantrekkelijk met het stationsplein als ultiem voorbeeld. Laat inwoners en ondernemers van Hilversum zich ook eigenaar voelen van het centrum, zo gaven we toen aan, anders gebeurd er nog niks. Het centrum van Hilversum schreeuwt om visie, samenhang, sturing, actie! Het centrum is wel eens benoemd als dat het weinig onderscheidend is, het is én groentesoep én tomatensoep én kippesoep in één. Niet een heldere groente- of een romige tomaten- of een krachtige kippensoep. GroenLinks constateert nu met spijt dat met deze centrumvisie dat niet zal veranderen. 

Tja, wat een deceptie als je dan, zoals in de gemeenteraad laatst, de centrumvisie moet vaststellen. De hele discussie over de centrumvisie werd verengd tot een discussie over wel of niet twee richting verkeer in de Emmastraat. Nodig als mooie entree tot het centrum, aldus met name de VVD, die zich weer ouderwets een autopartij betoonde. De auto heeft blijkbaar een inhaalslag te maken, getuige ook andere voorstellen rond parkeren en wegen. Alsof proeven in Ede en elders met gratis parkeren niet aantonen dat dit geen bal uitmaakt voor de omzet van ondernemers. Sterker, in Rotterdam halen ze parkeervakken wég, verbeteren de openbare ruimte ter plekke en wat blijkt? De omzet van ondernemers ter plekke stijgt! Wanneer daalt dit soort wijsheid eens in bij de VVD? Is het niet om de gezondheid van mensen en ruimte voor voetgangers en fietsers, dan zouden ze er toch voor moeten kiezen vanuit dit soort voorbeelden omwille van hun zelfverklaarde achterban? Omzet, VVD!

Maar goed, onze excuses, dit leidt af, hoewel we het even kwijt moeten. Terug naar de centrumvisie. Waarom, zo vragen wij ons af, verwordt een discussie over de centrumvisie dan toch tot een discussie over twee richting verkeer? Omdat die visie niet te vinden is, er is geen helder aansprekend concept voor het centrum neergezet, laat staan dat die eigen is geworden. Om een voorbeeld te noemen, de identiteit van Hilversum bestaat volgens de centrumvisie uit de contrasten van Hilversum, tussen oud en nieuw, tussen dorp en stad. De wat zegt u? Welke belofte doet Hilversum daar nu mee aan haar inwoners en bezoekers? Welk beeld moeten die naar nu bij hebben? Laat staan dat ze denken, joh, wat leuk, ik wil naar Hilversum! Bij gebrek aan een heldere visie waardoor iedereen denkt, oh ja, daarom moet die Emmastraat twee richting, ontstaat bij gebrek aan beter detaildiscussie waar het centrum niet mee is geholpen.

Helaas dus, het centrum van Hilversum blijft nog wel even groente-, tomaten-, kippesoep. Zeker, de nu vastgestelde centrumvisie kent ook goede voorstellen. Zoals een investering in meer bomen in het centrum, maar die komen er op voorstel van GroenLinks met een 1000 bomenplan toch al. Ook een centrummanager die gaat sturen op leegstand, heel goed, daar pleitte GroenLinks al in 2009 voor. Klein puntje is wel dat wij benieuwd zijn welke bedrijven hij nou prioritair naar Hilversum moet zien te halen. Want tja, welke passen nou eigenlijk bij wat het centrum moet zijn in 2030? Dat is niet helder. Groot, tot slot, was onze verbijstering dat zelfs D66 tegen ons voorstel stemde om in ieder geval de openbare ruimte van het Herenplein te verbeteren op weg naar een Herenplein Cultuurplein. Dat Cultuurplein heeft geen prioriteit, aldus D66. Jammer, jammer, jammer.

GroenLinks hoopt nog steeds op een centrum dat Hilversum als tuinstad weerspiegelt, maar dan zoals wij eerder hebben voorgesteld, als tuinstad van de 21e eeuw. Want de 21e eeuw is naast het mooie wonen in het groen dat we moeten vasthouden (over identiteit gesproken) er één van cultuur en beleving. We hebben er in de afgelopen jaren vele voorstellen voor gedaan. Dus een centrum met veel ruimte voor groen, voor beleefbare cultuur en een Herenplein Cultuurplein. Een centrum met een duidelijke geleding langs vier pleinen met een eigen functie. Een centrum met meer ruimte voor jongerenhuisvesting, met meer ruimte voor de fiets/fietsparkeren en de voetganger die makkelijk(er) de weg weet te vinden in een samenhangend compact centrum. Een centrum waar je ook ’s avonds nog veel mensen ontmoet, met reuring, plezier!